Ce este caria de biberon?
-Ce este caria de biberon?
Caria de biberon o forma de carie din ce in ce mai frecventa, o forma agresiva ce apare pe dintii de lapte (temporari) ai copiilor in primii 3 ani de viata.
Mai este numita si carie galopanta deoarece are o evolutie fulminanta. Trecerea de la o pata alb-galbuie pe suprafata dintelui catre afectarea totala a suprafetei dentare se face foarte rapid, dintii ajungand in stadiul de resturi radiculare. Studiile arata ca aproximativ 5-10% din copii prezinta carii de biberon.
-Care sunt primele semne ?
Primele semne sunt sensibilitatea dentara la diversi stimuli externi precum variatiile de temperaturi, alimentele dulci si modificari de culoare si structura ale smaltului - pete albe pe suprafata dentara. Se va observa aparitia unor gulerase albe la baza dintelui care in timp devin maronii si cavitare.
Initial este afectat grupului fronal superior, fara afectarea grupului inferior. Dar netratate, cariile de biberon pot afecta intreaga dentitie a copilului.
ATENȚIE: pierderea prematura a dinților de lapte poate afecta si dentiția permanenta/definitiva asa ca va rog nu neglijați igiena si problemele dentare ale copiilor !!!
-Care sunt cauzele cariilor de biberon ?
Cauzele cariei de biberon sunt multiple, insa factorul principal il reprezinta folosirea biberonului in afara meselor (pentru a linisti sau adormi copilul).
ATENȚIE: Biberonul trebuie folosit doar ca instrument in alimentatie! Cariile apar atunci cand lichidele dulci (lapte, lapte praf sau ceai îndulcit, sucuri de fructe) raman in contact mult timp cu dintii copilului. Frecventa cu care dintii intra in contact cu aceste lichide îndulcite este un factor important. Astfel copilul nu trebuie lasat sa adoarmă cu biberonul in gura!
ATENȚIE: Daca bebelusul tau e obisnuit sa primeasca suzeta peste noapte sau in timpul somnului de peste zi, ofera-i intotdeauna o suzeta curată. Nu-i inmuia niciodata suzeta in miere sau intr-un alt lichid dulce. Nu curata sau inmuia suzeta niciodata in propria gura (saliva adultului e mult mai populata bacterian decat a bebelusului).
Prezenta cariilor netratate la mama sau consumul de zahar in exces pe timpul sarcinii, creste de 4 ori mai mult riscul aparitei cariilor.
-Care este tratamentul ?
Tratamentul este de 2 tipuri: preventiv şi curativ.
Cel preventiv consta în educarea parintilor cu privire la alimentatia copilului ( cantitatea de zaharuri), igiena corespunzatoare varstei precum si administrarea fluorului.
Pentru diminuarea zaharului din alimentatie se poate amesteca laptele de seara cu apa. Se poate administra fluor, sub indrumarea medicului dentist.
ATENȚIE: Igiena este foarte importanta inca de la aparitia primului dinte pe arcada (6 luni). Parintii trebuie să dobandeasca anumite obiceiuri de igiena infantila.
Dupa alaptare, trebui sa se stearga cavitatea bucala a copilului cu un tifon iar periajul cu ajutorul periutelor speciale si a pastelor fara fluor, trebuie realizat inca de la eruptia primului dinte.Primul control medical trebui sa se realizeze inca din primul an de viata, pentru a diagnostica eventualele probleme din faza incipienta dar si pentru educarea medicala corespunzatoare.
In funcție de gradul de afectare tratamentul curativ este reprezentat de:
-aplicarea locală de fluor având ca scop remineralizarea ( faza incipienta);
-pentru carii simple tratamentul il reprezintă obturatiile (plombe)
-iar in cazul cariilor complicate, tratament endodontic sau extractii dentare.
In situatia in care este necesar, tratamentul curativ poate fi facut sub sedare pentru a nu traumatiza copilul.
Comentarios