top of page

Curățarea dinților acasă

Igienizarea individuală se realizează de către fiecare din noi acasă, minim de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), cu ajutorul periuţei de dinţi (electrica/manuala) şi a pastei, dar şi a mijloacelor auxiliare de igiena dentară : aţă dentară/floss, apă de gură, periuţe interdentare, duș bucal.

Aţa dentară ajută la îndepărtarea particulelor greu accesibile dintre dinţi care combinate cu bacteriile pot cauza placă şi tartru. Este cea mai bună protecţie, alături de periajul zilnic, împotriva cariilor, bolilor gingiei şi a respiraţiei urât mirositoare.

Apa de gură este un antiseptic care previne apariţia cariilor, a gingivitei şi a respiraţiei urât mirositoare prin îndepărtarea plăcii bacteriene. Nu înlocuieşte periuţa de dinţi sau aţa dentară. Apele de gură pot fi folosite atât în prevenţie, cât şi în tratament.

Periuţele interdentare se folosesc pentru igienizarea spaţiului interdentar, care este greu accesibil în cursul periajului dentar. Prin igienizarea spaţiului interdentar se reduce substantial riscul aparitiei cariilor, necesitatea tratamentelor aferente şi posibilitatea instalării inflamaţiei gingivale şi osoase în jurul dinţilor respectivi. Sunt şi situaţii în care există un contact între dinţii adiacenţi, dar în zona cervicală se formează un spaţiu mai larg, asociat cu o papilă interdentară absentă sau atrofiată. În asemenea cazuri se recomandă curăţarea zonei cu periuţa interdentară. Determinarea formei şi dimensiunii optime a periuţei interdentare se face de către medicul dentist, întrucât spaţiile interdentare variază individual şi se pot modifica substanţial în prezenţa afecţiunilor gingivale.

Dușul bucal este un dispozitiv care îndepartează resturile alimentare dintre dinți printr-un jet puternic de apă. Este indispensabil persoanelor care au implanturi dentare, aparate ortodontice sau punți sau lucrări dentare complexe.

12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page