Igienizare - detartraj periodic, airflow, periaj - pot face detartraj când port aparat dentar?

Prevenția este metoda inteligentă pentru păstrarea sănătătii orale cat mai mult timp, evitand aparitia afectiunilor dentare si aspectul inestetic, bolii parodontale (parodontoza), halitoza (mirosul neplăcut al gurii), durerile, costurile tratamentelor, timpul de tratament etc. Igienizarea dentară este de 2 tipuri: igienizarea profesională şi igienizarea personală.
Igienizarea profesională se realizează în cabinetul stomatologic si constă din următoarele manopere: detartraj, airflow, periaj şi fluorizare. Este recomandat să se efectueze o dată la șase luni. Pentru pacienții cu lucrări fixe și implanturi se recomandă a fi efectuată o dată la patru luni sau in funcție de nevoile fiecarui pacient.
Pe durata tratamentului ortodontic igienizarea este recomandată chiar mai frecvent de 6 luni, la 3-4 luni. Prin airflow se pot îndeparta contant petele care apar în jurul bracket-urilor. Igienizarea profesională este cea mai bună metodă de a preveni gingivita şi boala parodontală, dar in acelasi timp reprezinta și prima etapă în tratamentul gingivitei şi al bolii parodontale.

Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepărtează tartrul supra și subgingival, dar și colorațiile de pe dinți. Se utilizeaza un aparat de detartraj cu ultrasunete sau/și instrumentar manual. Tatrul dentar supragingival este și cel mai întâlnit; acesta este la început incolor, apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată favorizand retenția alimentelor între dinti si implicit un miros neplacut și carii.
Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul determinand desprindea gingiei de pe dinte, retractii gingivale. Se produce un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor și poate duce în final la pierderea dinților. Suprafețele rezultate după detartraj se finisează cu periaj profesional, gume, airflow (jet de bicarbonat de sodiu și apă sub presiune), lăsând suprafețele dentare curate și lucioase astfel încat să se încetinească procesul depunerii ulterioare de tartru.
Ceea ce trebuie știut este că detartrajul ultrasonic nu este dăunător smalțului dinților, acționând doar asupra depozitelor de tartru. În timpul detartrajului ultrasonic este posibil să apară o ușoară senzație dureroasă determinată în special de expunerea rădăcinilor dentare în cavitatea bucală (acolo unde gingia este deja retrasă). Această sensibilitate este temporară, poate persista mai multe zile, până la o săptămână, fiind declanșată de alimente reci sau dulci. Dacă apare în timpul detartrajului, durerea poate fi foarte ușor evitată prin anestezie locală, astfel încat atât pacientul cât și medicul să dispună de liniște si confort pe durata manoperei. După detartraj este normal ca pacienții să simtă o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, dar aceste efecte vor dispărea în scurt timp. Pe lângă detartrajul ultrasonic în cadrul igienizării profesionale se mai poate folosi un dispozitiv care se numește Air Flow. Acesta utilizeaza apă, aer și pulbere de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele, placa și depozitele moi de pe suprafețele dinților. Datorită pulberii ușor abrazive de bicarbonat, se realizează în același timp și lustruirea suprafetelor igienizate. Este foarte eficient în îndepărtarea petelor (nicotinice și de gudron) la fumători. De asemea nici Air Flow-ul nu este daunator suprafetelor dentare.
Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca rol lustruirea și netezirea suprafețelor dentare. Acest procedeu se realizează cu perii impregnate cu diferite substanțe și gume. Se folosește o pastă de dinți profesională cu o granulație crescută sau medie în funcție de existența colorațiilor de pe dinti. Apoi cu ajutorul unor benzi abrazive și al aței dentare se curăță spațiile dintre dinți.
Avantajele unei igienizari profesionale: revenirea la culoarea initiala a dintilor (indepartarea petelor de pe dinti), eliminarea respiratiei urat mirositoare, scade riscul aparitiei cariilor, orice alte probleme sunt depistate din timp. De asemenea lucrarile protetice deja existente vor avea o rezistenta mai mare în timp și un aspect estetic mai satisfacator, scade riscul răspândirii infectiilor în corp.
Igienizarea dentară este recomandat să se realizeze înaintea începerii tratamentelor stomatologice și apoi regulat, la interval de 3-6 luni, în funcție de recomandările medicului dentist.